Als werkgever is het dag in, dag uit jouw doel om alle processen binnen je bedrijf zo soepel mogelijk te laten verlopen. Groei en ontwikkeling zijn voor jou sleutelwoorden. Om dat te bereiken, heb je het juiste personeel nodig. Daarmee bedoelen we niet alleen personeel met de benodigde vaardigheden, maar ook personeel dat je kunt inzetten op de manier waaraan jij behoefte hebt. Uitzenden en detacheren zijn beide flexibele oplossingen. 

Door gebruik te maken van uitzendpersoneel of te werken met gedetacheerde professionals, kun je bijvoorbeeld drukke perioden en veeleisende projecten het hoofd bieden. Uitzenden en detacheren worden soms door elkaar gehaald. Hoewel ze wel degelijk op elkaar lijken, bestaan er ook verschillen tussen. GJ Dé HR Partner vertelt je er meer over.

Wat is uitzenden

Ons bedrijf heeft jarenlange ervaring met het matchen van uitzendpersoneel en opdrachtgevers. Uitzenden is een zeer flexibele arbeidsvorm waarbij de werknemer niet direct bij jou als werkgever, maar bij een uitzend- of wervings- en selectiebureau in dienst is. Hij of zij heeft dus geen arbeidsovereenkomst met jou. Dat betekent dat je dus ook niet verantwoordelijk bent voor de salarisadministratie en andere zaken. Uiteraard blijf je wel verantwoordelijk voor een veilige, prettige werkplek. 

Wat is detacheren

Ook met een detacheringsovereenkomst kies je voor een flexibele arbeidsvorm. Toch gaat het hier om een net iets andere situatie. Detacheringsovereenkomsten duren doorgaans namelijk langer dan uitzendovereenkomsten. Terwijl het detacheringsbureau ook in dit geval de formele werkgever is, kan de invulling van een tijdelijke positie er op den duur toe leiden dat je deze persoon in dienst neemt. Door eerst voor detachering te kiezen, kun je hem of haar een stuk beter leren kennen. Bovendien kun je die periode gebruiken om te bekijken hoe de werkprocessen zich ontwikkelen en of een regulier dienstverband op basis daarvan wenselijk is.

Het voornaamste verschil tussen detacheren en uitzenden

Uitzenden en detacheren lijken dus sterk op elkaar, maar het verschil ertussen is dus de duur van het dienstverband. Detacheren gaat per definitie om een langdurige plaatsing. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de werving en selectie van tijdelijke arbeidskrachten? Daarbij zijn wij je graag van dienst! Overigens kunnen we ook het wervings- en selectieproces van je overnemen wanneer je op zoek bent naar een medewerker voor een vaste positie. Tot slot kun je aan ons ook payroll uitbesteden, waarbij je wederom van flexibiliteit en tijdswinst profiteert. 

Wat past bij jouw situatie, detacheren of uitzenden?

Wanneer je nog niet eerder met tijdelijke arbeidskrachten hebt gewerkt, kan het lastig zijn om te bepalen of je nu zou moeten kiezen voor uitzenden of detacheren. Het is van belang om de tijd te nemen voor die keuze, omdat deze vaak van onderschatte invloed is op de workflow binnen jouw onderneming. Bedenk daarom altijd goed wat de exacte behoeften van jouw bedrijf zijn. Zoek je naar een tijdelijke oplossing, dan zal uitzenden het vaakst voor de hand liggen. Wil je een langdurige oplossing? Dan kies je vaak eerder voor detacheren.

Hulp nodig bij jouw keuze? Neem contact met ons op. Wij vertellen je graag over de voordelen. Ook kunnen wij je helpen doormiddel van HR advies.

Gabriëlle Thijsebaard

Geschreven op: 30-11-2023

Terug naar overzicht