Vakantiedagen uitbetalen

Vakantiedagen uitbetalen

Volgens de Nederlandse wetgeving hebben werknemers recht op vakantiedagen. Maar wat gebeurt er bij ontslag of vertrek van een werknemer en welke gevolgen heeft dit voor jouw organisatie? Lees snel verder voor meer informatie.

Hoe werkt het uitbetalen van vakantiedagen?

Als een werknemer vertrekt of wordt ontslagen, ben je als organisatie verplicht om alle nog openstaande vakantiedagen uit te betalen. Dit gebeurt via de eindafrekening. Bovendien moet je nog de opgebouwde vakantietoeslag uitbetalen. De meeste organisaties betalen de vakantiedagen samen met het laatste loon uit.

Welke regels zijn er omtrent het uitbetalen van vakantiedagen?

Wettelijk gezien ben je als werkgever verplicht om de vakantiedagen tot een maand na de laatste werkdag van de werknemer uit te betalen. Een werkgever kan de wettelijke vakantiedagen niet uitbetalen zolang de medewerker nog in dienst is.

Voor werknemers gelden er vaak regels omtrent het opnemen van vakantiedagen. Een organisatie kan een medewerker verplicht stellen om binnen een bepaalde periode een deel van zijn of haar vakantiedagen op te nemen, zodat hij of zij deze niet onbeperkt op kan sparen.

Bovenwettelijk vs wettelijke vakantiedagen uitbetalen

Wat betreft vakantiedagen is er een verschil tussen bovenwettelijke en wettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen omvatten het minimum aantal vakantiedagen waar een werknemer volgens de wet recht op heeft. De werkgever is verplicht om werknemers dit aantal vakantiedagen te geven en uit te betalen. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle vakantiedagen die bovenop het, in de wet vastgestelde minimum aantal vakantiedagen, komen.

Er zit een belangrijk verschil in het uitbetalen van bovenwettelijke en wettelijke vakantiedagen. Waar wettelijke vakantiedagen alleen kunnen worden uitbetaald na het vertrek of ontslag van een werknemer, kunnen bovenwettelijke vakantiedagen ook worden uitbetaald als de medewerker nog in dienst is. Bij een uitbetaling van een vakantiedag, komt het recht op verlof te vervallen.

Het kan voorkomen dat wettelijke vakantiedagen komen te vervallen. In dit geval hebben werknemers niet het recht om hier een toeslag voor te vragen.

Wat doe je met vakantiedagen bij ontslag?

Als een werknemer zelf zijn of haar ontslag indient, bereken je als werkgever hoeveel vakantiedagen hij of zij nog open had staan. In overleg met de organisatie kan de medewerker ervoor kiezen om de vakantiedagen op te nemen of uit te laten betalen. Het uitbetalen is echter niet altijd voordelig voor de werknemer. Dit komt doordat er veel belasting van de uitbetaalde vakantiedagen wordt afgetrokken en de opbrengst een stuk minder is dan bij een normaal salaris.

Als een werknemer wordt ontslagen, gelden in principe dezelfde regels. Vaak is het de bedoeling dat een werknemer na het ontslag zo snel mogelijk vertrekt, dus zullen de vakantiedagen in de meeste gevallen worden uitbetaald.

Wil je meer weten over de rechten en plichten die je als organisatie hebt wat betreft het uitbetalen van vakantiedagen? Wij van GJ Dé HR-partner geven je vrijblijvend informatie en advies. Bovendien kun je bij ons terecht voor salarisadministratie en HR advies. Op onze website vind je uitgebreide informatie over een uiteenlopend scala aan informatie en diensten.

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 23-04-2024

Terug naar overzicht