Offboarding: belangrijke vragen en tips
vrijdag 7 juni 2024
Offboarding: Belangrijke vragen en tips
Bij HR wordt de nadruk vaak gelegd op een goede onboarding. Dit betekent dat nieuwe werknemers een warm welkom krijgen, met het doel ze zo snel mogelijk in de bedrijfscultuur te integreren.
Dat is goed, maar een ander belangrijk proces wordt hierdoor vaak vergeten: offboarding. Waarom is offboarding minstens zo belangrijk en wat moet je weten over dit proces?
Wat is de impact van een gestructureerd offboarding proces?
Een gestructureerd offboarding proces laat een laatste positieve indruk achter bij werknemers die vertrekken bij een bedrijf. Dat is belangrijk, want werknemers die op een fijne manier afscheid nemen, geven over het algemeen eerder positieve feedback over een bedrijf.
Dit zorgt ervoor dat een onderneming betere referenties van werknemers krijgt en dat het alumni netwerk groeit. Al met al komt een gestructureerd offboarding proces het imago van een bedrijf dus ten goede.
Offboarding in de employer branding
Zoals hierboven genoemd, heeft een goed offboarding proces positieve gevolgen voor zowel het alumninetwerk als de werknemers referenties. Denk in de huidige tijd bijvoorbeeld aan de online reputatie van een bedrijf.
Wanneer een werknemer een goede offboarding heeft gehad, zal hij of zij dat misschien wel op zijn of haar sociale media delen. Dat draagt op zijn beurt bij aan de employer branding van een bedrijf.
Impact en kansen in de bedrijfscultuur
Helaas neemt niet iedere werknemer afscheid om een fijne reden. Soms is de samenwerking tussen het bedrijf en de werknemer nu eenmaal niet zo gelopen als iedereen had gehoopt.
Juist in dit soort situaties is de offboarding een kans voor het bedrijf om te reflecteren op wat er niet goed is gegaan. Mogelijk vormt dit zelfs het begin van een cultuurverbetering op de werkvloer.
De offboarding checklist
Hoe zorg je er voor dat de offboarding soepel verloopt? Er zijn een paar stappen die je als werkgever kunt ondernemen om er voor te zorgen dat niets over het hoofd wordt gezien. Denk aan het regelen van administratieve zaken, zoals het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
Ook moet je een moment regelen waarop de werknemer zijn of haar bedrijfseigendommen kan inleveren. Als laatste is het belangrijk om een afscheidsbijeenkomst te organiseren, waarin de werknemer de kans krijgt om goed afscheid te nemen van zijn of haar collega’s.
Je kunt ook een HR-adviseur inschakelen om advies in te winnen over hoe je je offboarding kan optimaliseren.
Offboarding interviews
Ook het voeren van een laatste gesprek is een belangrijk onderdeel van het offboarding proces. Als werkgever is het belangrijk om open vragen te stellen, die de werknemer de ruimte geven om eerlijk over hun ervaringen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: “Wat waren de hoofdredenen voor je vertrek?” of “Hoe zou jij onze bedrijfscultuur omschrijven?”
Juridische overwegingen
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Hier valt bijvoorbeeld ook het uitbetalen van resterende vakantiedagen onder. Zorg dat je als werkgever goed op de hoogte bent van jouw verplichtingen, om juridische valkuilen te vermijden.
Offboarding van remote werknemers
Ook voor werknemers die vanuit huis werken is de offboarding een belangrijk proces. Wees hierin creatief! Bedrijfseigendommen kunnen bijvoorbeeld per post worden teruggezonden, en er kan bijvoorbeeld een online meeting worden georganiseerd in plaats van een fysiek afscheid.
Dit artikel is geschreven door:
Gabriëlle Thijsebaard
Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de HR-specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.