Weekloon naar maandloon uitgelegd
dinsdag 13 februari 2024
GJ dé HR partner informeert je graag over alles wat er komt kijken bij werk en carrière. Werken doet natuurlijk vrijwel niemand puur voor het plezier. Er staat dan ook wat tegenover: het salaris, ook wel loon genoemd. Werkgevers hebben de keuze om hun werknemers per maand, per vier weken of per week uit te betalen. Alhoewel die laatste niet de standaard is, zijn er genoeg mensen die er toch mee te maken krijgen. In je arbeidsovereenkomst is vastgelegd over welke periode jouw loon wordt berekend. Gaat dat bij jou om een week? Dan is de informatie op deze pagina interessant voor je.
Wanneer krijg je te maken met een weekloon?
In het geval van een weekloon ontvang je na iedere week die je werkt je salaris. We zeiden het hierboven al: het is niet de meest gebruikelijke uitbetalingsvorm. Desondanks komt hij vaak voor. In het geval van uitzendpersoneel bijvoorbeeld. Zeker wanneer het gaat om functies die maar voor een (zeer) korte tijd vervuld hoeven te worden. Tijdelijke banen zijn niet zelden seizoensgebonden banen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan de agrarische sector, maar ook de horeca of de detailhandel. Ook bij sommige flexibele arbeidscontracten krijg je te maken met een weekloon. De uitbetaling vindt dan op een vaste dag van de week plaats.
Wat is het verschil tussen weekloon en maandloon?
Het verschil tussen een weekloon en een maandloon is dus eenvoudig: het verschil zit hem namelijk in de frequentie van de uitbetaling. In het geval van een weekloon ontvang je je salaris wekelijks. Ontvang je een maandloon? Dan betaalt je werkgever je iedere maand uit. Meestal is het weekloon afhankelijk van het specifieke aantal uren dat je werkt. Bij een maandloon kan dat ook het geval zijn, maar is er veel vaker sprake van een vast aantal uren. Wist je trouwens dat loon en salaris vroeger naar net iets anders verwezen? Loon was voor de mensen die met hun handen werkten en salaris voor degenen met een kantoorbaan. Dat verschil is nu inmiddels helemaal verdwenen.
Wat zijn de voor- en nadelen van wekelijks uitbetaald worden?
Wekelijks uitbetaald worden klinkt niet zelden aantrekkelijk in de oren. Je krijgt immers elke week een bedrag op je rekening gestort. Je zult dus nooit gauw helemaal zonder zitten. Daar staat dan wel weer tegenover dat je goed moet kunnen plannen en budgetteren. Je vaste lasten worden namelijk één keer per maand afgeschreven. Het is dus wel belangrijk dat je elke week een noodzakelijk bedrag apart zet om deze te kunnen betalen.
Je weekloon berekenen
Ontvang je een maandloon, maar ben je eigenlijk wel benieuwd waar je weekloon op neerkomt? Daar heb je slechts een eenvoudige berekening voor nodig. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, deel je je maandloon niet zomaar door 4. Een maand heeft immers vrijwel nooit exact 4 weken. Wat je wel doet, is je maandloon met 3 vermenigvuldigen. Dat bedrag deel je dan weer door 13. Want 3 maanden hebben wel altijd 13 weken.
Gabriëlle Thijsebaard
Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de HR-specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.