Betaald en onbetaald verlof

Betaald en onbetaald verlof

Of je nu al een tijdje werkt of net begint, het is belangrijk om te weten wat je rechten en mogelijkheden zijn als het gaat om verlofmogelijkheden. Bij GJ Dé HR-Partner willen we ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd bent over de verschillende soorten verlof die je kunt opnemen. We bespreken graag met je wat de verschillen zijn tussen betaald en onbetaald verlof. Ook vertellen we je hoe je verlof aanvraagt en de voordelen en nadelen van deze vorm van verlof. We hebben het over de mogelijkheden van een combinatie van betaald en onbetaald verlof. Tot slot geven we antwoord op de vraag: welke invloed heeft het opnemen van verlof op je carrière?

Verschil tussen betaald en onbetaald verlof

Betaald verlof betekent dat je afwezig bent van je werk, maar toch doorbetaald krijgt. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van vakantiedagen, feestdagen, ziekteverlof of verlof voor bijzondere gelegenheden zoals een huwelijk of geboorte van een kind. Onbetaald verlof daarentegen houdt in dat je gedurende een bepaalde periode niet werkt en ook geen loon ontvangt. Dit type verlof kan worden opgenomen om persoonlijke redenen, zoals een lange reis, het zorgen voor een ziek familielid of voor verdere studie. Het is een goede optie als je tijd nodig hebt voor zaken buiten je werk, maar het heeft wel financiële consequenties, omdat je in deze periode geen salaris ontvangt. Zorg dus voor andere inkomsten of voor voldoende vermogen.

Hoe vraag je onbetaald verlof aan?

Het aanvragen van verlof begint meestal met een gesprek met je leidinggevende of met een collega van de HR-afdeling. Hier bespreek je de reden voor je verlof en de periode waarin je verlof wilt opnemen. Vervolgens dien je officieel een verzoek in, vaak schriftelijk of via een speciaal formulier. Het is belangrijk om dit ruim van tevoren te doen, zodat er voldoende tijd is om je verzoek te overwegen en vervanging te regelen indien nodig. 

Voordelen en nadelen van onbetaald verlof

Het opnemen van onbetaald verlof heeft logischerwijs voor- en nadelen. We nemen de voor- en nadelen graag even met je door:

Een aantal voordelen:

  • Flexibiliteit: Je kunt tijd nemen voor persoonlijke projecten of verplichtingen zonder gebonden te zijn aan werkverplichtingen.
  • Persoonlijke groei: Verlof kan worden gebruikt voor studie, reizen of andere activiteiten die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling.
  • Zorg voor familie: Het biedt de mogelijkheid om te zorgen voor een ziek familielid of om meer tijd met je kinderen door te brengen.

Het opnemen van deze vorm van verlof heeft natuurlijk ook nadelen. Een aantal van deze nadelen zijn:

  • Geen inkomen: Tijdens onbetaald verlof ontvang je geen salaris, wat financiële druk kan opleveren. Zorg dus voor een andere inkomstenbron, of bekijk of je al voldoende eigen vermogen hebt om de periode door te komen. 
  • Pensioen en andere voordelen: Je bouwt tijdens je periode van onbetaald verlof geen pensioen op en ontvangt geen andere werkgerelateerde voordelen.
  • Carrière-impact: Langdurig onbetaald verlof kan invloed hebben op je carrièreontwikkeling en promotiekansen. Een langere periode van niet werken, kan tijdens sollicitatiegesprekken een minder goede indruk achterlaten bij potentiële werkgevers. Bedenk hoe je deze periode gaat toelichten, want soms kun je deze negatieve benadering ombuigen. Als je bijvoorbeeld op reis bent geweest, kan dit goed zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Bedenk van tevoren hoe je dit toelicht. 

Combinatie van betaald en onbetaald verlof: Wat zijn de mogelijkheden?

Het combineren van betaald en onbetaald verlof kan een goede oplossing zijn om voldoende tijd voor jezelf te hebben zonder al te veel financiële impact. Een veelvoorkomende optie is om je resterende betaalde vakantiedagen op te nemen en daarna onbetaald verlof aan te vragen voor de resterende periode. Dit is handig als je een langere periode vrij wilt nemen, bijvoorbeeld voor een wereldreis of een sabbatical. Overleg met je werkgever over de mogelijkheden en maak duidelijke afspraken om misverstanden te voorkomen.

Invloed van betaald en onbetaald verlof op je carrière

Het opnemen van betaald verlof heeft over het algemeen weinig invloed op het verloop van je carrière, omdat dit onderdeel is van je arbeidsvoorwaarden. Onbetaald verlof kan daarentegen meer impact hebben. Hoewel het opnemen van deze vorm van verlof een teken van initiatief en persoonlijke groei kan zijn, kan een langdurige afwezigheid ook worden gezien als een onderbreking van je carrière. Denk dus goed na over de invulling van je verlofperiode. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en je plannen duidelijk te communiceren met je werkgever. Met de juiste planning en communicatie kun je optimaal gebruik maken van de verlofmogelijkheden die beschikbaar zijn. 

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de HR-specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 29-07-2024
Dit artikel is aangepast op: 29-07-2024

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op, we staan voor je klaar!

Terug naar overzicht