Vrouw blij aan het werk

Zingeving in werk

Waar werk vroeger vooral bedoeld was om een stabiel inkomen te genereren, willen werknemers nu steeds meer uit hun werk halen. Ze streven ernaar zich zo veel mogelijk te ontwikkelen en willen bovendien graag een steentje bijdragen aan de maatschappij. Simpel gezegd zoeken werknemers naar zingeving in hun werk. Ben jij een werknemer of werkgever en zoek je zingeving in je eigen werk of dat van je werknemers? Wij helpen je hierbij.

Wat betekent zingeving?

Zingeving is de betekenis die het leven je geeft. Enkele belangrijke vragen om aan jezelf te stellen zijn: wat geeft mijn leven zin? Wie ben ik? En waarom doe ik wat ik doe? Zingeving is een basisbehoefte van de mens. Als de behoefte van zingeving niet wordt voldaan, ervaren mensen over het algemeen een lagere levenskwaliteit. Deze gevolgen merk je vaak niet acuut op, maar sluipen er langzaam in. Je ziet vaak dat mensen die net hersteld zijn van een burn-out hun leven op een heel andere manier inrichten, op een manier waar ze meer voldoening uithalen dan voorheen.

Waarom is zingeving belangrijk in het werk?

Aangezien je een groot deel van je leven op je werk doorbrengt, is het belangrijk dat je werk bijdraagt aan de zingeving van je leven. Je wilt niet alleen werk waarmee je goed verdient, maar ook werk dat bij je past en waar je voldoening uit haalt. Je wilt je niet vervelen, maar wel steeds weer nieuwe uitdagingen aangaan.

Zingeving in je werk kun je bijvoorbeeld halen uit het contact met collega’s of het helpen van mensen. Zingeving is niet een vaststaand begrip. Wat jij onder zingeving verstaat, kan gedurende je hele leven blijven veranderen. Bovendien vult iedereen de betekenis van het begrip ‘zingeving’ op zijn eigen manier in.

Heb jij zin in je werk?

Vraag je je af of je genoeg zingeving haalt uit je werk? Neem dan eens de tijd om stil te staan bij welke doelen jij wilt bereiken in je carrière en of dat lukt in je huidige baan. Denk ook eens goed na hoe je je voelt wanneer je naar je werk gaat of wanneer het weekend bijna voorbij is. Zie je er tegenop om weer naar je werk te gaan of heb je er juist zin in?

Door echt stil te staan bij het werk genot – of het ontbreken daarvan – kun je bepalen op welke manier jij de meeste zingeving uit je werk haalt. Ben je al tevreden? Vooral zo door gaan. Als je niet tevreden bent, kun je nagaan of je binnen je huidige baan kleine veranderingen kunt doorvoeren om meer betekenis uit je werk te halen. Denk aan het oppakken van andere taken of misschien zelfs helemaal van baan veranderen.

Wat kan jij als organisatie doen voor de zingeving van je werknemers?

Wil je er als organisatie voor zorgen dat je werknemers zo veel mogelijk zingeving uit hun werk halen? Luister dan echt naar hen. Houd regelmatig één-op-één- en team gesprekken waarin je vraagt naar hun behoeftes. Bekijk dit per individu en probeer je medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen in hun proces naar meer zingeving. Je kunt ze voorstellen doen en proberen mee te helpen aan het realiseren van hun dromen. Neem dan contact met ons op en wij adviseren je graag op het gebied van HR advies.

Gabriëlle Thijsebaard

Geschreven op: 23-04-2024

Terug naar overzicht