Strategische personeelsplanning speelt een cruciale rol in het realiseren van je bedrijfsdoelstellingen. Maar wat houdt het precies in? Waarom zou hier meer aandacht aan besteed moeten worden? In het kort zorgt strategische personeelsplanning ervoor dat je het potentieel van je werknemers volledig kan benutten en je een schatting kan maken waar je extra personeel nodig hebt in de toekomst. Strategische personeelsplanning doe je ook met zicht op je lange-termijndoelen. 

Het gaat er niet om dat je zo veel mogelijk personeel gaat aannemen. Het is juist van belang om in kaart te brengen over welke competenties je personeel in verschillende functies zou moeten beschikken. Zo creëer je een optimale bezetting van je bedrijf. GJ Dé HR-partner  helpt jouw bedrijf met het opstellen van een strategische personeelsplanning.

Wat is strategische personeelsplanning?

Heel simpel gezegd is strategische personeelsplanning een manier om werknemers zo in te zetten zodat de doelen van jouw bedrijf zo goed mogelijk behaald worden. Vandaag en morgen. Maar er is meer aan de orde. Strategische personeelsplanning heeft drie vormen: strategische-, tactische- en operationele personeelsplanning.

Strategische personeelsplanning is een lange termijn aanpak. Hierbij kijk je naar de behoeften van je bedrijf over een periode van minimaal drie jaar. Belangrijke vragen zijn dan ook waar je heen wil als onderneming en of je over de juiste mensen beschikt om dit doel te behalen.

Wanneer je gaat kijken naar een periode van een jaar, heb je het over tactische personeelsplanning. Voor het aankomend jaar kan je dan kijken of er periodes zijn waarin veel personeel met verlof gaat en hoe het aanbod op de arbeidsmarkt eruit ziet. Zo kan je maximale bezetting houden over het hele jaar heen.

Tenslotte is er operationele personeelsplanning. Dit is echt de dagelijkse planning. Van het opstellen van werkroosters tot het behandelen van ziekmeldingen en het indien nodig regelen van passende vervanging.

Waarom strategische personeelsplanning essentieel is voor bedrijven

Voor bedrijven is strategische personeelsplanning essentieel omdat je op proactieve wijze de doelstelling van je bedrijf behaalt terwijl de tevredenheid van je werknemers ook toeneemt. Omdat je strategieën voor lange, middellange en korte termijn invoert kan je effectief handelen als er iets verandert. Bovendien kijk je bij strategische personeelsplanning ook goed naar hoe je huidig personeel functioneert en wat je kan doen om ervoor te zorgen dat ze over de juiste competenties en vaardigheden beschikken. 

Hoe pak je het maken van een strategische personeelsplanning succesvol aan?

De eerste stap bij het opstellen van een strategische personeelsplanning is om de bedrijfsdoelstellingen en de behoeften van je personeel in kaart te brengen. Hierbij dien je rekening te houden met het volgende: het aantrekken van de juiste mensen, goede competenties ontwikkelen, timing en wat het allemaal zou kosten. De tweede stap is je huidige personeel onder de loep nemen. Hoe passen zij in het toekomstbeeld van het bedrijf? Wanneer je stappen hebt doorlopen kan je een strategische personeelsplanning opstellen die past bij je visie en bij de mensen die je al in dienst hebt. Als je gaat plannen zonder dat je het voorwerk doet, loop je het risico dat de strategische personeelsplanning niet van de grond komt.

Heb je nog vragen over hoe je een strategische personeelsplanning aan moet pakken? Bij GJ Dé HR-partner kunnen wij jou helpen om de juiste stappen te zetten.

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 12-03-2024
Dit artikel is aangepast op: 26-03-2024

Terug naar overzicht