Zoals elk jaar wordt op 1 januari en 1 juli het minimumloon herzien, zo ook weer op 1 januari 2024. Er zullen hierbij een aantal grote veranderingen aankomen betreft het minimumloon. Wij hebben deze veranderingen op een rijtje gezet en wat dit voor invloed heeft voor jou als werkgever.

De veranderingen in het minimumloon en waarom

Vanaf 1 januari 2024 zal de invoer van het minimumuurloon worden doorgevoerd. Dit is van invloed op de berekening van het minimumloon. De verandering is bedoeld om een eerlijker beloningssysteem te creëren. Er wordt nu maandelijks door de overheid vastgesteld wat het minimumloon is per maand. Maar, dit is eigenlijk niet eerlijk doordat verschillende sectoren andere werkweken hanteren. Hierom zal het minimumuurloon worden doorgevoerd.

Deze nieuwe wet is het einde van de wettelijk voorgeschreven minimum dag-, week- en maandlonen. In plaats daarvan komt er één uniform minimumuurloon waar alle werknemers in Nederland recht op hebben. Door deze verandering zullen werknemers met een werkweek van 40 uur meer verdienen dan werknemers met een werkweek van 36 uur. Dit betekent dus dat het uurloon de grondslag wordt en niet het maandloon.

Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Door de invoering van het minimumuurloon zullen de loonkosten per 1 januari 2024 stijgen. Daarnaast zullen er ook aanpassingen worden gedaan in cao’s, arbeidsovereenkomsten en salarisadministratie.

Het minimumuurloon dat per 1 januari 2024 in alle sectoren gaat gelden voor 21 jaar en ouder bedraagt €13,27 per uur. Dit gaat om een reguliere indexatie, elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen. Tegelijk met de invoering van het minimumuurloon, gaat ook het wettelijk minimumloon per 1 januari 2024 omhoog met 3,75%.

Wat kan GJ, Dé HR-Partner voor jou betekenen?

Wij ondersteunen ondernemers zoals jij door je te verbinden met HR-adviseurs die op de hoogte zijn van de nieuwste wet- en regelgeving en cao's binnen jouw branche. Deze professionals voeren jouw salarisadministratie veilig en efficiënt uit tegen scherpe tarieven, terwijl wij de volledige zorg uit handen nemen. Hierdoor houd jij meer tijd over om te focussen op jouw kernactiviteiten.

Om het zo makkelijk mogelijk voor je te maken, bieden wij diverse salarispakketten die je op ieder moment kunt uitbreiden op basis van jouw wensen en bedrijfsvoering.

Klik hier voor meer informatie.

 

Caitlin Renten

Geschreven op: 09-10-2023

Terug naar overzicht