CO2-registratie werkgever

De CO2-registratie voor de werkgever is een belangrijk onderdeel van het groeiende thema duurzaamheid dat steeds belangrijker wordt voor bedrijven. Als werkgever krijg je te maken met nieuwe verplichtingen rondom CO2-uitstoot. Maar wat houdt CO2-registratie precies in, en wat betekent dit voor jouw bedrijf? Bij GJ Dé HR-Partner helpen we je op weg met de juiste informatie en praktische tips. 

Wat houdt CO2-registratie voor werkgevers in?

De CO2-registratie is een verplichting voor werkgevers om de CO2-uitstoot van hun bedrijf in kaart te brengen. Deze registratie omvat onder andere het registreren van het energieverbruik, de registratie van het brandstofverbruik van een eventueel wagenpark en van andere bedrijfsprocessen. Door inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot, kunnen bedrijven doelgerichte maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen. 

De rol van de Rijksoverheid bij CO2-registratie

De Rijksoverheid speelt een grote rol bij de CO2-registratie. Zij hebben de verplichting ingevoerd om bedrijven te stimuleren hun CO2-registratie te verminderen. Dit beleid maakt deel uit van het Klimaatakkoord van Parijs, dat als doel heeft om de CO2-uitstoot in Nederland te verlagen. Werkgevers zijn daarom verplicht om hun uitstoot jaarlijks te registreren en hierover te rapporteren. 

CO2-registratieplicht voor werkgevers in Nederland

De CO2-registratieplicht geldt voor werkgevers met meer dan 100 medewerkers. Dit betekent dat je als werkgever de uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke reizen van je medewerkers moet vastleggen. De gegevens moeten jaarlijks worden gerapporteerd aan de overheid. Zo draagt jouw bedrijf bij aan de doelstelling om in 2030 de CO2-uitstoot fors te verminderen. Dit kan natuurlijk ook op andere manieren. Heeft jouw bedrijf bijvoorbeeld al een fietsplan?

Waarom is CO2-registratie belangrijk voor bedrijven?

De CO2-registratie is niet alleen een wettelijke verplichting, maar biedt ook voordelen voor je bedrijf. Het helpt je inzicht te krijgen in je eigen energieverbruik en biedt kansen om kosten te besparen, door efficiënter te werken. 

Bovendien draagt het bij aan een duurzaam imago, wat steeds belangrijker wordt voor klanten, medewerkers en investeerders. Wil je weten hoe jouw bedrijf profiteert van CO2-registratie? Neem dan contact met ons op om je vragen te stellen.

Hoe werkt CO2-registratie voor bedrijven?

Het registreren van je CO2-uitstoot start met het verzamelen van gegevens over het energieverbruik binnen je bedrijf en van de vervoersbewegingen van je medewerkers. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van speciale software, die de uitstoot berekend. Daarna registreer je deze gegevens in een centraal systeem, zoals de CO2-prestatieladder. 

Wat zijn de kosten van CO2-registratie?

De kosten van CO2-registratie variëren per bedrijf. Dit is afhankelijk van de grootte van je organisatie, de complexiteit van je bedrijfsactiviteiten en de gekozen methoden voor registratie. Hoewel er kosten verbonden zijn aan de registratie, levert het vaak op de lange termijn kostenbesparingen op.

Wil je meer weten over CO2-registratie voor jouw bedrijf of hulp bij het proces? Neem dan contact op met GJ Dé HR-Partner en ontdek hoe we je kunnen ondersteunen!


 

Dit artikel is geschreven door:

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de HR-specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 10-10-2024
Dit artikel is aangepast op: 10-10-2024

Terug naar overzicht