Bij het opstellen van een cv is het is belangrijk om een goed en overzichtelijk beeld van jouw loopbaan weer te geven en tegelijkertijd te laten zien wie jij bent als persoon. Je kunt dit onderscheiden in de tekst en de lay-out. Daarbij is de tekst duidelijk en overzichtelijk en kun je de lay-out meer richten op wat bij jou persoonlijk past. Je doel is tenslotte om uitgenodigd te worden op een gesprek – dus moet jouw cv opvallen!

 1. Houd het kort

Zorg ervoor dat jouw cv niet langer wordt dan 2 A4’tjes. Houd het kort en relevant. Schrijf dus alleen de belangrijkste punten op om zo een goed beeld te schetsen van de kennis en ervaring die je al hebt opgedaan. Houd hierbij rekening om alleen informatie toe te voegen die relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Je leest hier meer over bij tip 3.

 1. Creëer overzicht met een volgorde en uitlijning

Je kunt overzicht creëren met een volgorde en uitlijning. Gebruik daarbij kopjes. De belangrijkste kopjes zijn:

 • Persoonlijke gegevens
 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Vaardigheden
 • Talen

Aanvullende kopjes kunnen zijn:

 • Hobby’s en interesses
 • Referenties

Binnen de kopjes is het belangrijk om op chronologische volgorde te werken met jouw meest recentelijke (werk)ervaring bovenaan.

 1. Match jouw CV met de vacature

Het beste is om jouw CV af te stemmen op de functie waarop je solliciteert. Om te voorkomen dat dit elke keer veel tijd kost, kun je het beste een basis cv maken. In deze basis cv hoef je dan alleen kleine aanpassingen te doen die aansluiten op de vacature.

De aanpassingen kunnen zijn:

 • Niet gerelateerde functies weglaten
 • Posities die minder relevant zijn inkorten
 • Relevante vaardigheden bovenaan zetten
 1. Zorg voor een representatief uiterlijk

Een representatief uiterlijk is belangrijk voor de professionaliteit van jouw cv. Als je ervoor kiest om een foto toe te voegen op je cv, zorg dan dat dit een pasfoto of zakelijk portret is. Af te raden is een selfie! Zorg ook dat je een representatief e-mail adres gebruikt.

 1. Waar kan ik mijn cv maken?

Er zijn meerdere programma’s en websites waar jij je cv kunt maken. Welke je het best kunt gebruiken hangt af van jouw wensen en behoeftes. Ga je voor een strak, overzichtelijk en niet te moeilijk? Dan kun je bijvoorbeeld: Word gebruiken. Wil je een creatief cv? Kijk dan eens op: www.canva.com

Heb je ervaring met Adobe en wil je nog een stapje verder in het maken van jouw creatief cv? Dan kun je programma’s zoals Photoshop en InDesign gebruiken.

Wij hopen dat deze tips hebben geholpen en wensen je alvast heel veel succes!

Klaar om te solliciteren? Zie hier onze vacatures of schrijf je in als sollicitant voor een open sollicitatie.  

Caitlin Renten

Geschreven op: 08-08-2023

Terug naar overzicht