Pensioen bij 0 uren contract

Op de huidige arbeidsmarkt zijn 0 uren contracten nog een veelvoorkomende vorm van werkgelegenheid. Bij een nul-urencontract hoef je alleen de uren te werken waarvoor je bent opgeroepen en krijg je het minimumloon of cao aangegeven loon. Een werkgever moet je minimaal vier dagen van tevoren oproepen, anders ben je niet wettelijk verplicht om te werken. 

0 uren contracten zijn vooral van toepassing in sectoren waar de vraag naar arbeid steeds fluctueert. 0 uren contracten bieden een zekere flexibiliteit maar het is wel van belang om goed te kijken naar wat dit betekent voor de arbeidsvoorwaarden, waaronder pensioenopbouw. Pensioenregelingen zijn belangrijk om je financiële zekerheid op lange termijn vast te stellen. Wil je meer weten over welke rechten jij hebt met betrekking tot pensioenopbouw bij een 0 uren contract, kunnen wij je bij GJ Dé HR partner er meer over vertellen.

Heb jij recht op pensioen bij een 0 uren contract?

Een antwoord op deze vraag is ja, omdat iedereen die in dienst is bij een bedrijf heeft recht op pensioenopbouw, zelfs met een 0 uren contract. Een ander antwoord op deze vraag is nee. Ook al heb je recht op pensioenopbouw betekent niet dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Werkgevers in Nederland zijn niet wettelijk verplicht om iedereen mee te nemen in de pensioenregeling. 

Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan het opbouwen van een pensioen. Een werknemer moet een bepaalde tijd in dienst zijn en het is soms leeftijdsgebonden. Hoewel je altijd recht hebt op een pensioen, zal een werkgever niet altijd verplicht zijn om dat voor jou te regelen.

Bekijk of er vanuit de cao een verplichte pensioenregeling is

Wanneer je in dienst wil gaan bij een werkgever met een 0 uren contract, is het goed om de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) goed door te lezen om te kijken of er een verplichte pensioenregeling is. Als die er is mag een werkgever jou niet uitsluiten van deze regeling op basis van het 0 uren contract. 

Is er geen cao van toepassing of staan er geen specifieke regelingen in met betrekking tot pensioenopbouw, dan mag de werkgever een eigen regeling bepalen. Daarom is het verstandig om te vragen welke mogelijkheden voor pensioenopbouw er zijn.

Meer pensioen opbouwen?

Wanneer je werkt op basis van een 0 uren contract zonder in aanmerking te komen voor pensioenopbouw via de werkgever, zijn er verschillende manieren om zelf je pensioen te regelen. Hierbij is het belangrijk dat je proactief bent in het plannen van je financiële toekomst. Enkele opties zijn:

  • Lijfrentepolis

    Je kan een lijfrentepolis afsluiten om je pensioen op te bouwen. Je kan zelf kiezen hoe veel en hoe vaak je geld inlegt. Dit geld wordt belegd zodat jouw pensioen kan blijven groeien.
  • Pensioen sparen bij een bank

    Pensioenopbouw via banksparen is een flexibele keuze. Het geld dat je overmaakt wordt gespaard of belegd op een rekening waar je niet bij kan tot je pensioenleeftijd.
  • Zelf beleggen

    Als je meer risico wil nemen, kan je er ook voor kiezen om zelf te beleggen voor je pensioen. Je hebt dan zelf in handen wat er precies met je geld gebeurt. 

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 12-03-2024
Dit artikel is aangepast op: 26-03-2024

Terug naar overzicht