Veelgestelde vragen

Hieronder tref je een overzicht van onze veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Vervallen vakantiedagen na een bepaalde periode?

Voor uitzendkrachten:

Volgens de NBBU cao wordt het volgende gesteld onder Art.27 lid 5:

In afwijking van artikel 7: 640a BW, vervalt de aanspraak op het wettelijk minimum aantal
vakantiedagen twaalf maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak
is verworven, tenzij de werknemer tot aan dat tijdstip redelijkerwijs niet in staat is geweest
vakantie op te nemen. 

Art. 7: 642 BW: Onverminderd artikel 640a verjaart een rechtsvordering op tot toekenning van vakantie door verloop van vijf jaren na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is ontstaan, deze regel geldt op bovenwettelijke vakantiedagen.

Het antwoord is: Ja. Wettelijke vakantie-uren vervallen na twaalf maanden in het kalenderjaar opvolgend waarin is opgebouwd. Informeer bij jouw contactpersoon of via support@gjpd.nl of er een deel van jouw vakantiedagen vervalt.

 

Voor payrollkrachten:

Voor payrollkrachten gelden de regels volgens artikel 7: 640a BW en vervallen de wettelijk opgebouwde vakantiedagen 6 maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven, tenzij de werknemer tot aan dat tijdstip redelijkerwijs niet in staat is geweest vakantie op te nemen. Indien er in de Cao, die bij de payrollkracht wordt toegepast, wordt afgeweken van deze regel wordt de Cao regel toegepast.

Art. 7: 642 BW: Onverminderd artikel 640a verjaart een rechtsvordering op tot toekenning van vakantie door verloop van vijf jaren na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is ontstaan, deze regel geldt voor de bovenwettelijke vakantiedagen.

Het antwoord is: Ja. Wettelijke vakantie-uren vervallen na zes maanden in het kalenderjaar opvolgend waarin is opgebouwd, tenzij anders is geregeld in de Cao die bij jou wordt toegepast. Informeer bij jouw contactpersoon of via support@gjpd.nl of er een deel van jouw vakantiedagen vervalt.

Ik bouw ATV-uren op, vervalt dit na een bepaalde periode?

Per cao is de verjaringstermijn anders. Bij sommige cao's is verjaring zelfs niet eens mogelijk. Kijk daarom altijd goed onder welke cao je werkzaam bent. Wij houden ons aan de wettelijke regels indien anders beschreven in de cao. Grotendeels zullen wij aangeven om echt gebruik te maken van de extra roostervrije dagen. Mochten er vragen zijn of jouw ATV dagen vervallen of wanneer dit dan precies in werking zou gaan, bel dan naar 0174-281981 of WhatsApp naar 06-14460296, gebruik hiervoor de WhatsApp pop-up.

4-Weken loon

GJ Personeelsdiensten informeert je goed en volledig. In deze factsheet leggen we het verschil uit tussen loonbetaling per vier weken of loonbetaling per maand. Dit maakt nogal een verschil voor de financiële administratie die je bijhoudt. Let hierbij goed op dat loonbetaling per vier weken nooit op hetzelfde moment komt, terwijl de vaste lasten (huur of hypotheek, gas/water/licht, verzekeringen etc.) wel op een vast moment afgeschreven worden; vaak aan het begin van de maand.

Het klinkt misschien ideaal om elke vier weken loon uitbetaald te krijgen, je krijgt het namelijk 13 keer per jaar. Als je loon maandelijks wordt betaald, ontvang je het 12 keer per jaar. De praktijk kan echter anders zijn, vanuit goed werkgeverschap willen we je hierbij advies geven om je te behoeden voor een veelgemaakte fout.

Download hierbij de factsheet: 4-Weken loon

Verzuimprotocol GJ

Voor jou als werknemer blijven wij ons best doen om jou aan een baan te helpen, jou uit te betalen en door te gaan met de bedrijfsvoering. Er is een kleine wijziging op het gebied van ziekmelden, ziek zijn en de manier hoe er uitbetaald wordt.

Lees hier hoe het verzuimprotocol van 2021 eruit ziet:

Verzuimprotocol

Corona-sneltesten, wel of niet vergoed?

Beste medewerker,

Wij krijgen vaak de vraag of wij corona sneltesten vergoeden. Het antwoord is helaas nee.

Waarom Nee? Bij de testen via de GGD is de wachttijd voor de uitslag korter dan 24 uur en als de aanvraag gedaan wordt om een test te doen kan je ook binnen aanzienlijke tijd terecht. Deze test is gratis en zeer betrouwbaar.

Daarom heeft een snel test in onze optiek geen zin en onnodig om kosten te maken die niet nodig zijn.

Vanaf 1 december kan je bij de GGD nu ook testen al ben je in contact gekomen met een besmet persoon zonder dat je enige klachten hebt.

Onze coronamaatregelen zijn hieronder te vinden onder.

Coronamaatregelen GJ Personeelsdiensten

Per 30 september is GJ Personeelsdiensten gesloten voor afspraken vanwege de Coronamaatregelen die de overheid heeft opgelegd. Deze maatregelen vanuit GJ zijn tot onbepaalde tijd van kracht. Veelal zullen de medewerkers van GJ Personeelsdiensten thuis aan het werk zijn.

Alle afspraken die gepland stonden of staan gaan uiteraard wel door, maar bel voor de zekerheid naar 0174 - 281 981, mail naar info@gjpd.nl of gebruik de WhatsApp button onder aan de pagina. Uiteraard zijn wij via de digitale / telefonische manier wel bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 17:00 uur.

Hartelijk dank en hopend op uw begrip,

Met vriendelijke groet,

GJ Personeelsdiensten 

Coronamaatregelen NBBU?

Weten waar je recht op hebt als medewerker? De NBBU heeft een opsomming gemaakt van alle veel gestelde vragen omtrent Corona. Deze wordt ook geüpdatet door de NBBU.

De website vindt je hier: www.nbbu.nl

is GJ Personeelsdiensten gecertificeerd?

GJ Personeelsdiensten biedt zekerheid aan inlenende bedrijven, maar ook aan (tijdelijke) werknemers. Wij zijn SNA Gecertificeerd en zijn aangesloten bij de Branche-organisatie NBBU.

Op verzoek zijn WKA-verklaringen per BV op te vragen. WKA-verklaringen komen vanuit de belastingdienst en ziet er toezicht op dat loonheffingen en omzetbelastingen tijdig en juist worden afgedragen. Tenslotte bezit GJ Personeelsdiensten nog de VCU-certificering, een garantie voor veilig werken voor tijdelijk personeel in de technieksector.     

Voor meer informatie over de certificeringen en keurmerken klik hier.

Wat is loonheffingskorting?

Als je loon krijgt heb je recht op loonheffingskorting. Door deze korting betaal je minder belasting en premies volksverzekeringen. De loonheffingskorting mag je maar één keer toepassen, ook al heb je verschillende banen. 

Weet je het niet zeker? Vraag het dan na. Het kan zo zijn dat een verkeerde keuze leidt tot een terugbetaling aan de belastingdienst bij de definitieve aanslag van inkomstenbelasting. Bij twijfel is het raadzaam om de Belastingdienst te bellen op telefoonnummer 0800-0543. Zorg ervoor dat je jouw BSN nummer bij de hand heeft. Je kunt natuurlijk ook de website van de Belastingdienst raadplegen op www.belastingdienst.nl.

Heb je een uitkering? Vraag dan bij je contactpersoon van het UWV of Gemeente na of je wel of geen loonheffingskorting moet toepassen.

Waar kan ik mijzelf inschrijven?

Zie je tussen de vacatures niets interessants maar wil je wel op de hoogte gehouden worden van alle vacatures bij GJ Personeelsdiensten? E-mailalerts willen ontvangen? Scroll dan even door de vacatures!

Daarnaast kan een open sollicitatie natuurlijk altijd! Het kan op locatie of via de website. Klik op onderstaande link om je gegevens achter te laten zodat wij zo snel mogelijk een passende baan kunnen vinden voor je.

Open solliciteren?

Wat betekent alles op mijn loonstrook?

Het bestand hieronder geeft uitleg over alle aspecten van de loonstrook. Mochten er nog vragen zijn over eventuele aparte looncomponenten of uursoorten, stuur dan een e-mail naar info@gjpd.nl voor meer informatie.

Uitleg Loonstrook

Uitbetaling van ziekte-uren, hoe werkt dit?

Voor uitzendkrachten:

Volgens het burgerlijk wetboek mag een uitzendbureau, gekoppeld aan de brancheorganisatie NBBU, mensen die ziek zijn verlonen tegen 90%. Dit betekent dat 90% van het uurloon wordt betaald, behalve als door deze regeling de werknemer in kwestie onder het minimumloon komt geldend bij de cao van de inlener.

Op onze loonstrook komt dit ogenschijnlijk systematisch anders te staan. Het systeem verhoogt het uurloon zodat 90% van het uurloon het minimumloon bedraagt. Hieronder twee voorbeelden van een werknemer ver boven het minimumloon en één rond het minimumloon gebaseerd op een 38-urige werkweek.

  • Medewerker X verdient normaal €14,00 euro bruto per uur en wordt ziek. Nu worden er ziekte-uren uitbetaald:
    • 90% v. €14,00 x aantal uur contract (38 uur).  €12.60 x 38 = €478,80 bruto;
  • Medewerker Y verdient normaal € 10,40 euro bruto per uur en wordt ziek. Nu worden er ziekte-uren uitbetaald:
    • 90% v. € 10,40 x aantal uur contract (38 uur). € 9,36 x 38 = €355,68 bruto;
    • Het minimumloon is € 10,21 x 38 = €387,98 bruto. Om 90% uit te kunnen betalen zal het uurloon moeten worden verhoogt.
    • €10,21 / 90% = €11,34 waardoor de berekening nu nieuw wordt: 90%  v. €11.34 x aantal uur contract (38 uur) = €387,98 bruto.

Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend. Dit komt van een derde partij. Eventuele rechtsvermoedens zijn hierdoor ook uitgesloten.

 

Voor Payrollkrachten:

Voor payrollkrachten is de vergoeding van ziekte-uren geheel afhankelijk van de bepalingen in de Cao die wordt toegepast. Om deze reden kunnen we hier niet het juiste antwoord geven en verwijzen we je graag naar de Cao.

Veel Cao’s kennen verschillende percentages van vergoeding in de eerste twee verzuim jaren, daarom is het mogelijk dat je bijvoorbeeld het eerste half jaar 100% ontvangt, het tweede half jaar 90% en daarna 80% uitbetaald krijgt.

Ook telt bij veel Cao’s jouw inzet in de re-integratie mee voor de hoogte van de vergoeding. Werk je niet mee dan kan dit dus effect hebben op de hoogte van de uitbetaling.  

Kom je er niet uit dan kun je uiteraard bij jouw contactpersoon of via support@gjpd.nl navragen welke verzuimpercentages voor jou gelden.

Ik wil verlof laten uitbetalen, kan dat?

Het uitbetalen van wettelijke vakantie-uren terwijl u werkt mag volgens de wet niet. Ze zijn er om verlof op te nemen en mag niet gezien worden als extra spaarpot. Alleen bij einde dienstverband mogen volgens de wet alle reserveringen in één keer uitbetaald worden. Het uitbetalen van vakantiedagen zullen wij dan ook alleen doen wanneer je daadwerkelijk verlof neemt of bij einde dienstverband. Je kunt dit aanvragen middels een e-mail te sturen naar info@gjpd.nl. Graag hierin vermelden om welke dagen en hoeveel uren het gaat.

Voor meer informatie kun je terecht op de site van de rijksoverheid en onze branche organisatie NBBU.

www.rijksoverheid.nl

www.nbbu.nl 

Betaalperiode wekelijks en 4-wekelijks

Bij GJ Personeelsdiensten is het als uitzendkracht mogelijk om wekelijks en 4-wekelijks uitbetaald te krijgen. Wekelijks wordt op donderdag uitbetaald, dit zijn de uren van de week ervoor. Voorbeeld: in week 10 heb je 40 uur gewerkt, uitbetaling van deze uren zullen op de donderdag in week 11 zijn.

Overzicht van de 4-wekelijkse betaling vind je hier.

Moet ik mij weer melden als ik beter ben?

Je bent verplicht om jezelf weer beter te melden bij het hoofdkantoor Naaldwijk op telefoonnummer 0174-281981. Wij zullen vervolgens met jouw leidinggevende van het bedrijf waar je werkt overleggen of je de volgende dag weer kunt starten.

Wat moet ik doen als ik naar de tandarts of dokter moet?

In eerste instantie probeer je om je afspraken zoveel mogelijk buiten werktijden te plannen. Mocht dit toch niet lukken vraag dan tijdig en minimaal 48 uur van te voren vrij bij de leidinggevende van het bedrijf waar je werkzaam bent.

Wat moet ik doen als ik een dag vrij wil?

Een vrije dag of vakantie moet je ruim van te voren aanvragen bij de leidinggevende van het bedrijf waar je werkzaam bent. Het is verstandig vrije dagen ruim van te voren aan te vragen en nog geen afspraken te plannen totdat je goedkeuring van je leidinggevende hebt gehad en je dus daadwerkelijk vrij krijgt. Vrije dagen of vakanties moet je dus aanvragen bij het bedrijf waar je werkzaam bent en niet bij GJ Personeelsdiensten.