Ga direct naar de inhoud.

Coronamaatregelen tot 20 mei verlengd

De lockdown houdt ons allen in de greep. Het lijkt beter te gaan met de IC-capaciteit maar de weg naar het einde is nog niet in zicht. Het moment dat het kabinet besluit de maatregelen op te heffen is de kans groot dat een tweede golf van het COVID19 virus over Nederland heen zal trekken wat grote gevolgen heeft voor de zorg en economie.

Hieronder de meest belangrijke punten:

  • Basisscholen van 11 mei voor de helft geopend, invulling ligt bij de scholen
  • Ouders moeten kinderen bij voorkeur lopend of op de fiets brengen
  • Speciaal onderwijs voor bassischoolleeftijd 100 procent open
  • Voortgezet onderwijs kan zich voorbereiden op hervatting (deels) vanaf 2 juni

Het kabinet gaat mee in het advies van het OMT (Outbreak Management Team) om basisschoolkinderen vanaf 11 mei weer naar school te sturen. Door bijvoorbeeld 50% aanwezigheid in te voeren. Eerst de ene helft van de klas, daarna de ander. Rutte voegt toe dat de uitwerking om maatwerk vraagt en dat de scholen ruimte wordt geboden om zelf de beste oplossing te vinden. 

Tevens geeft hij aan dat middelbare scholen na moeten gaan denken aan een 1,5 meter oplossing binnen die scholen, hij verwacht dat dit per 2 juni weer open zou kunnen gaan wanneer hier een daadwerkelijk goede oplossing voor is gevonden. 

De regelingen hebben vooral te maken met reizen. Basisschoolkinderen, BSO's en Speciaal Onderwijs zitten vaak lokaal waardoor er geen reis gemaakt dient te worden naar de school wat uiteindelijk besmetting verminderd. 

Kinderen mogen trainen

Het kabinet heeft aangekondigd dat kinderen, in diezelfde groep als hierboven omschreven, mogen trainen. Er mogen geen toernooien, competities of andere 'reizende' sportgelegenheden plaats vinden.