Ga direct naar de inhoud.

Payroll

Als werkgever kunt u uw tijd wel beter besteden dan aan alle administratieve randzaken die met uw personeel te maken hebben. U wilt wel graag controle blijven houden, maar liever niet te maken krijgen met arbodiensten, loonadministratiekantoren, pensioenfondsen etc.

Dan is Payrolling de oplossing voor u! Payrolling is eigenlijk niets meer dan het uitzenden of detacheren van personeel dat door u zelf is geworven en geselecteerd. Wij nemen alle administratieve verplichtingen en financiële risico's die gepaard gaan met het werkgeverschap van u over. Uw medewerkers worden verloond conform de cao die bij uw bedrijf van toepassing is. Waar er bij de dienst uitzenden wordt verloond conform een aantal componenten vanuit de inlener cao  is bij Payrolling de verplichting de gehele inlener cao te volgen wat betreft verloning. Dit is t/m 2020 nog met uitzondering van het pensioenfonds. Per 01 januari 2021 is men verplicht een adequaat pensioenfonds aan te bieden van de Payrollorganisatie of het pensioenfonds van de inlener te volgen.

De dienst Payrolling is veranderd per 1 januari 2020. Je kunt als ondernemer in 2020 nog personeel inzetten op payrollbasis, maar de samenwerking moet aan andere voorwaarden voldoen dan de afgelopen jaren. Personeel verlonen via een payrollovereenkomst is vooral interessant voor ondernemers die hun medewerkers volledig zelf willen werven en exclusief voor hun bedrijf willen laten werken. Wie het belangrijk vindt personeel voor langer dan 3 jaar flexibel in te zetten, kiest voor verlonen via de uitzendovereenkomst.

Payroll tot en met 2019

Een bedrijf werft en selecteert zelf een medewerker, stelt hem aan via Payrolling en blijft zelf verantwoordelijk voor de aansturing op de werkvloer. GJ betaalt het salaris uit, draagt de premies en loonbelastingen af, verstrekt de loonstroken en verwerkt de ziek- en betermeldingen. De ondernemer is hiermee vrij van arbeidsrechtelijke risico’s zoals doorbetalingsplicht bij ziekte, ketenaansprakelijkheid en naheffingsaanslagen. De opdrachtgever kan de medewerker 5,5 jaar inzetten zonder dat hij een vast contract hoeft te geven. Met name voor deze flexibiliteit en ontzorging kiezen werkgevers voor verloning via payroll.

2020: payroll krijgt eigen rechtsvorm

De Eerste Kamer nam in mei 2019 de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) aan. De WAB trad op 1 januari 2020 in werking. Onderdeel van deze wet is dat er een wettelijk onderscheid komt tussen uitzenden en payrollen. Beide vormen van dienstverlening vielen tot eind 2019 onder de ‘uitzendovereenkomst’. De WAB geeft de dienstverlening Payrolling een eigen rechtsvorm en creëert naast de 'uitzendovereenkomst' de ‘payrollovereenkomst’. Door deze nieuwe rechtsvorm verandert de invulling van payrolling.

Payrolling vanaf 2020

Opdrachtgevers die medewerkers inzetten op basis van de payrollovereenkomst, moeten rekening houden met belangrijke nieuwe voorwaarden. In 2020 is sprake van Payrolling wanneer je als ondernemer volledig zelf een medewerker werft en selecteert en wanneer je die medewerker vervolgens exclusief voor jouw bedrijf laat werken via een derde partij.

De payrollkracht heeft exact dezelfde rechtspositie als medewerkers in vaste dienst, waarmee hij ook recht heeft op exact dezelfde arbeidsvoorwaarden. Dit betekent onder meer dat je als opdrachtgever een payrollkracht maximaal 3 jaar mag inzetten zonder dat je hem vast in dienst hoeft te nemen. En wanneer de werknemers in eigen dienst bonussen of extra vakantiedagen krijgen, moet de payrollkracht dat ook krijgen.

Payrolling biedt hierdoor in 2020 een kortere periode waarin medewerkers flexibel inzetbaar zijn en de werkgeverslasten voor payrollkrachten gaan iets omhoog.

Hoe werkt Payrolling in de praktijk?

Payrolling werkt in 2020 in de praktijk als volgt:

 • De opdrachtgever werft en selecteert een medewerker
 • De opdrachtgever maakt werkafspraken met de medewerker (salaris, arbeidsomvang, etcetera)
 • GJ wordt juridisch werkgever van de medewerker
 • De opdrachtgever stuurt de werknemer op de werkvloer aan
 • De opdrachtgever (of de payrollmedewerker) geeft de gewerkte uren aan ons door
 • GJ betaalt het loon uit en draagt de werkgeverslasten af
 • GJ draagt de arbeidsrechtelijke risico's (doorbetaling bij ziekte, naheffingen, ketenaansprakelijkheid)

Flexibiliteit via de uitzendovereenkomst

Is het voor jou belangrijk om medewerkers langer dan 3 jaar flexibel te kunnen inzetten? Dan is verlonen via de uitzendovereenkomst wellicht interessanter. Via de uitzendovereenkomst kunnen medewerkers tot 5,5 jaar op flexibele basis worden ingezet. Vraag hieronder een adviesgesprek aan óf vraag direct een payroll-offerte aan. Liever direct contact? Bel ons via 0174-281981. Wij helpen je graag verder!

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Vul onderstaand formulier in en onze specialist neemt vrijblijvend contact met u op.

* verplichte velden

Voordelen:

 • Opdrachtgever mag eigen personeel werven en selecteren
 • Payrollmedewerkers mogen exclusief voor opdrachtgever werken
 • Opdrachtgever heeft geen arbeidsrechtelijke risico’s
 • Opdrachtgever betaalt niet door bij ziekte
 • Opdrachtgever betaalt alleen voor de gewerkte uren
 • GJ verzorgt de loonuitbetaling
 • GJ financiert de loonkosten voor